Opće upute, nagrade, razno...
SF/fantasy vijesti
Novi broj (10)
Stari brojevi
SF/fantasy udruga
SF/fantasy konvencija
SF/fantasy pisci, arhive, mrežne novine...
English page
Samo tekst
E-mail
Netscape Navigator Microsoft Internet Explorer
Opera 3.5
Prikaz Future br. 122 iz rujna 2004.

Naslovnica nove Future je osvježenje nakon nekoliko međusobno presličnih naslovnica (plava osnova i žuti Futurin logo). Autor je Vlatko Jurić-Kokić, bivši urednik Future (prvih pet brojeva). Bilo bi lijepo vidjeti i poneku pulp naslovnicu. Recimo Žiljakovu.

U uvodniku naslovljenom "Nešto između", Milena Benini komentira stanje SF književnosti u svijetu, neke "domaće" (negativne i pozitivne) izjave o SF-u, i raspravlja o odnosu između SF-a i mainstreama. Za kraj, najavljuje priče koje "kroče nekom granicom, bilo između fantastike i SF-a, ili između stvarnog i nestvarnog".

U magazinskom dijelu Future nalaze se uobičajeni Macanov Bočko (koji je ovog ljeta godišnji odmor proveo na Arakisu), Bogdaj veći kup u kojem Jurica Palijan izvještava iz Pazina sa "7. dana Julesa Vernea" održanih u lipnju i predstavlja novi broj Star Trek fanzina, udruge U.S.S. Croatia, a Goran Marinić, u Futura gleda za vas, daje negativnu ocjenu "Danu poslije sutra" i pozitivnu nastavku "Spidermana". Ovaj broj donosi i dvije prilično negativne kritike domaćih SF romana - Darko Macan je popljuvao novi roman Vanje Sprina, "Treći nos", a Goran Marinić prvi dio trilogije Olivera Franića, "Araton".


Priče. U ovom ih broju ima 6 i pol komada - 5 i pol stranih i jedna domaća. Krenimo redom...

Sarah A. Hoyt: Ono što je ostavila za sobom

Fantasy priča koja (kako piše u blurbu) "kroči tankim, vrlo tankim ctama između stvarnog i nestvarnog". Priča je zgodna, ali na trenutke djeluje kao da je pisana za djecu. Mislim da je ovo prva priča nekog portugalskog autora u Futuri.

Douglas Smith: Ples duhova

Zanimljiva, ali povremeno predvidljiva akcijska fantasy/horror priča. Ovo je prva priča Douglasa Smitha (dobitnika kanadske nagrade Aurora, nominiranog za Campbellovu nagradu za najboljeg mladog pisca), čiju ćete noviju priču "Simfonija" imati priliku pročitati u sljedećem, 15. broju Via Galactice.

Frank Herbert: Taktični saboter

Ovaj 40 godina star biser je dokaz da dobre SF priče, kao i dobro vino, starenjem postaju sve bolje. Svijet Taktičnog sabotera je možda i originalniji od svijeta DIne. Svih 40 stranica sam pročitao u jednom dahu, i ovu Futuru se isplati kupiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ove priče.

Marina Jadrejčić: Jer ne postojim

Hm. Obožavam priče Marine Jadrejčić, ali niti nakon nekoliko čitanja nisam uspio dokučiti o čemu se u ovoj radi. Sve što mogu reći je da nema nikakve sličnosti ili veze s dosadašnjim Marininim pričama. Ako je netko shvatio ovu minijaturu, neka mi javi.

Maia Pleiades: Dijete besmrtnosti, 1. dio

Čini mi se bemislenim komentirati pola priče. Više o njoj kad izađe nastavak.

James Morrow: Apologij

Minijatura napisana neposredno nakon 11. rujna 2001. i objavljena povodom 3. godišinjice napada na WTC u New Yorku. Ova priča, poput kovanice, ima dvije strane. Jedna strana je sasvim dobra - zgodan hommage njujorkškim žrtvama 11. rujna i trima umirovljenim filmskim čudovištima (King Kongu, Godzilli i... još jednom kojeg nisam ga prepoznao). Druga strana je, nažalost, malo teže probavljiva - patetično glorificiranje njujorkških vatrogasaca i policajaca ovdje je začinjeno nes(p)retnom usporedbom terorističkog napada na NY s bacanjem atomske atomskih bombi Hirošimu i Nagasaki.

Adi Tantimedh: Žao mi je

Simpatična minijaturica. Izbrisala je gorak okus koji je u ustima ostavila prošla priča.


Pitate me "kupiti ovaj broj, ili ne?".

Ne računajući 1. dio "Djeteta besmrtnosti" Maie Pleiades, sadržaj, natječaje, reklame, najave... ova Futura ima 96 stranica, od kojih 40 dobiva ocjenu zakon!, 51 vrlo čitljivo, 2 zbunj? i samo 3 fuj!. To mi se čini kao sasvim dobar prosjek.

Kupiti.

 

Bojan